woensdag 18 juli 2012

Kaart Zuid-Georgië en Zuidelijke Sandwicheilanden, King Edward Point

Kaart Zuid-Georgië en Sandwich-eilanden: CIA
Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden is een eilandengroep in het zuidoostelijke deel van het continent Amerika met 30 inwoners (2006). De hoofdstad is King Edward Point (Grytviken) en de officiële taal is Engels.

De Verenigde Naties rekenen de eilanden op statistische gronden tot Zuid-Amerika.

De archipel is een overzees gebiedsdeel onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk. De eilandengroep wordt bestuurd vanuit de Falklandeilanden, die eveneens een Brits overzees gebiedsdeel zijn.

De eilandengroepen worden geclaimd door Argentinië.

De afstand tussen King Edward Point op Zuid-Georgië en Stanley, de hoofdplaats van de Falklandeilanden, bedraagt ongeveer 1.450 kilometer.

Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden liggen in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan, aan de rand van de Scotiazee. Ze vormen een onderdeel van de Scotiarug.

Antarctische Archipel
Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden worden geografisch gerekend tot de
Antarctische Archipel. Dit is de samenvattende naam voor de eilandengroepen tussen ongeveer 54° en ca. 63° Z.Br. en ca. 20° en 50° W.L.

Dit is ten oosten van de zuidpunt van Zuid-Amerika.

Tot de Antarctische Archipel behoren naast Zuid-Georgië (South Georgia) en de Zuid-Sandwicheilanden: de Zuid-Orkneyeilanden (South Orkney Islands) en de Zuid-Shetlandeilanden (South Shetland Islands).

Zuid-Georgië-eilanden
Zuid-Georgië, of South Georgia (Spaans: Georgias del Sur) ligt in de Antarctische Oceaan op ongeveer 1.300 kilometer ten oosten van de Falklandeilanden.

Het eiland bestaat voornamelijk uit met eeuwige sneeuw bedekte bergkammen. De Mount Paget heeft een hoogte van 2.934 meter.

De eilanden worden geografisch ingedeeld. Tot het gebied Zuid-Georgia behoren: Zuid-Georgia, Annenkoveiland, Vogeleiland, Coopereiland, Graseiland, Pickersgilleilanden, Welkomeilanden, Williseilanden, Zwarte Rotsen, Aalscholversrotsen, Clerkerotsen.

Zuid-Sandwicheilanden
De Zuid-Sandwicheilanden, of South Sandwich Islands, in de Antarctische Oceaan, liggen ongeveer ten zuidoosten van Zuid-Georgië, op de grens tussen de Weddellzee en de Atlantische Oceaan.

De eilanden worden gevormd door actieve vulkanen en zijn onbewoond.

Tot de Zuidelijke Sandwicheilanden horen de Traversayeilanden, met Zavodovski-eiland, Leskoveiland, Visokoi-eiland, Lichtmiseiland en Vindicatie-eiland.

Verder behoren tot de Zuidelijke Sandwicheilanden: Saunderseiland, Montagu-eiland en Bristoleiland.

Tot de Zuidelijke Thule-eilanden behoren: Bellingshauseneiland, Cookeiland en Thule-eiland.

Klimaat en toerisme
Het klimaat van Zuid-Georgië wordt als een polair klimaat geclassificeerd.

King Edward Point
King Edward Point, de hoofdplaats van de Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden, ligt aan de noordkust van Zuid-Georgië in de nabijheid van Grytviken. Het is ook een landtong op het eiland.

Hier bevindt zich een gelijknamig wetenschappelijk station, dat in het begin van de 20e eeuw werd vernoemd naar de Britse koning Eduard VII.

Het wetenschappelijke station werd tijdens de Falklandoorlog in 1982 door Argentijnse militairen bezet. Na een sluiting van bijna 20 jaar werd het station in 2001 heropend.

Grytviken
De havenplaats Grytviken fungeert samen met het aangrenzende King Edward Point als bestuurlijk centrum van Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden.